In vier jaar tijd sprak Carlijn Bergshoeff met tientallen omgevingsmanagers over hun werk, hun projecten, hun worstelingen en hun successen. Voor aflevering 50 draaide Carlijn de rollen om: dit keer was zij zelf de gast, en stelde BouwApp-oprichter Mark van der Kooi de vragen. Samen blikken ze terug op de vier jaar podcast en wat die haar hebben geleerd.
Dit zijn 6 lessen uit vijftig afleveringen van Omgevingsmanagement, de podcast:
1. Wees aanwezig in het gebied
Google Maps en een projectplan vertellen je veel, maar niet alles. Wil je snappen wat er leeft in een buurt? Ga erheen. Haal een ijsje bij de lokale boerderij, wandel door de wijk, voel hoe het is om daar te zijn. “Zoek een manier die bij je past,” zegt Carlijn, “en zorg dat je het gebied beleeft alsof je er zelf woont.”
2. Luister om te begrijpen, niet om te reageren
Als iemand iets vertelt, is het verleidelijk om te denken: dat herken ik! Maar dan gaat het opeens over jouzelf. Carlijn leerde om haar eigen ervaringen even te parkeren en met volledige aandacht te luisteren naar de ander. “Degene die praat, leert niks. Degene die luistert, leert alles.”
3. Zorg ook voor leuke momenten
Goede omgevingsmanagers zoeken ook mogelijkheden om positieve contacten met de omwonenden te organiseren. Momenten die niet draaien om bezwaar, hinder of verzet. Denk daarbij aan een open dag, een fietstocht door het gebied of een koffiekar op locatie. Zo kom je in contact met mensen die anders buiten beeld blijven en kan je elkaar buiten de waan van de dag beter leren kennen.
4. Durf grenzen te stellen
Omgevingsmanagers zijn vaak vriendelijk en empathisch. Maar dat betekent niet dat altijd alles maar kan. Carlijn deelt hoe ze in lastige gesprekken leerde duidelijk te zijn over wat ze wel en niet accepteert. “Vriendelijkheid bestaat bij de gratie van het feit dat er ook ergens een grens ligt. We zijn geen pleasers.”
5. Zoek actief contact met vakgenoten
Werk je aan een project met wateroverlast? Bel eens iemand van het waterschap in Limburg. Begeleid je wegwerkzaamheden in Flevoland? Vraag eens hoe ze het in Zeeland aanpakken. Er is zo veel kennis in het vak. “Kijk verder dan je eigen organisatie,” zegt Carlijn. “Je kunt zoveel leren van elkaar.”
6. Omgevingsmanagement is ook risicomanagement
Een goede omgevingsmanager bouwt niet alleen aan draagvlak, maar voorkomt ook risico’s: weerstand, vertraging, reputatieschade. Zeker bij commerciële opdrachtgevers is het soms balanceren tussen het behalen van projectdoelen en het dienen van de omgeving. Carlijn: “Ik werk vaak voor commerciële partijen. Dan moet ik me aan een afgebakende opdracht houden. Maar binnen die opdracht probeer ik altijd iets goeds te doen voor het gebied.”
Beluister de aflevering via Spotify
De BouwApp gaat Omgevingsmanagement, de podcast sponsoren
Lessen als deze zijn waardevol en verdienen een groot publiek. Daarom gaan wij als BouwApp de podcast van Carlijn Bergshoeff sponsoren. Zodat zij kan blijven doen waar ze goed in is: nieuwsgierige, eerlijke gesprekken voeren die het vak verder helpen. Meer over waarom we dit doen lees je in onze blog over de sponsoring.