Ellen de Waard legt uit hoe Nobian bijdraagt aan een groenere wereld
Ellen de Waard, omgevingsmanager in Groningen voor Nobian, is een BouwApp grootverbruiker. Zij heeft de app in de chemiesector geïntroduceerd, waarmee ze aantoont hoe breed inzetbaar ons medium eigenlijk is. Nobian wint zout in Noord-Groningen en Twente. Wat minder bekend is, is dat dit werk ook een bijdrage zal gaan leveren aan het energieneutraal maken van Nobian en Nederland.
De cavernes die na de zoutwinning overblijven lenen zich namelijk uitermate goed voor de opslag van gassen, wat weer kan worden gebruikt voor een stabiele levering van groene energie aan Nederlandse huishoudens. De Gasunie maakt hier nu al gebruik van.
In deel 1 van deze serie vertelden wij over Ellens werk als omgevingsmanager en hoe ze de BouwApp gebruikt om tot in detail te communiceren met terughoudende stakeholders. In dit tweede deel lees je over hoe Ellen en Nobian naast het winnen van zout ook bijdragen aan de energietransitie en een groenere toekomst voor ons allemaal.

Een beetje theorie over zout
Onder de grond zit een harde versteende zoutlaag, zo hard als beton. Deze Zechstein-laag loopt van Groot-Brittannië aan de ene kant, naar Polen aan de andere kant. Op plekken is deze laag naar boven gedrukt, waardoor er onder de grond bergen van schoon en puur natriumzout zijn ontstaan. Enkele van deze bergen, zo groot als Mount Everest, bevinden zich onder Nederland. Het is dit zout dat Nobian via haar locaties in Veendam, Winschoten en Twente uit de grond haalt.
Door een gat te boren in het natriumzout en hier water in te brengen, wordt het zout in dat water opgelost en uit de bodem gepompt. Dit pekelwater, bestaande uit ongeveer 25% zuiver opgelost zout, wordt via leidingen getransporteerd naar de fabriek in Delfzijl voor verdere verwerking. De caverne is altijd gevuld met pekelwater onder druk. Als de productie uit de caverne is gestopt, moet het water eerst een stabiele temperatuur bereiken, voordat deze kan worden afgesloten. Op die manier garanderen ze veiligheid voor omwonenden.
Van zoutwinning naar groene stroom
Voor de verwerking van pekelwater (tot producten die in de chemiesector gebruikt worden) verbruikt Nobian veel energie. Hoe kan het dan juist bijdragen aan een groenere samenleving? Het is inderdaad zo dat de energietransitie en chemie vaak als tegenstrijdig worden gezien. Voor Nobian ligt dat anders. Speciaal hiervoor ontwikkelde cavernes kunnen na afronding van de zoutwinning dienen voor de opslag van gas. Dat komt omdat de zoutlaag ondoorlaatbaar is. Op dit moment heeft de Gasunie al zes cavernes in gebruik voor de opslag van gas.
Waterstofopslag lijkt echter de toekomst. “Een overschot aan energie van het netwerk kan worden omgezet in waterstof en in de cavernes worden opgeslagen”, zegt Ellen. Is er een tekort aan stroom, dan kan de waterstof weer worden omgezet in groene energie. Zo houdt het het energietransport op het Nederlandse netwerk stabiel en fungeert het eigenlijk als een grote waterstof-batterij.
Een voorloper in duurzaamheid
Waterstof is een wat minder bekende bron van groene energie. Nobian maakt zelf groene waterstof als bijproduct bij het verwerken van Pekelwater en gebruiken dit deels ook zelf. Nobian transporteert zelf al zout met de eerste groene boot op waterstof, maar auto’s kunnen ook op waterstof rijden en voor de industrie en grootverbruikers is het een groen alternatief voor gas.
Het is Nobian’s ambitie om één van de meest duurzame chemische bedrijven in Europa te zijn. Dankzij het ambitieuze duurzaamheidsprogramma “Grow Greener Together” wil Nobian in 2040 CO₂-neutraal zijn en 100% hernieuwbare elektriciteit gebruiken. Om de vermindering van de CO₂-uitstoot te versnellen, heeft Nobian een gezamenlijke maatwerkovereenkomst ondertekend met de Nederlandse overheid. “Met de maatwerkafspraken wil Nobian haar huidige doel van nul uitstoot in 2040 met 10 jaar versnellen, om ongeveer in 2030 CO₂-neutraal te zijn,” zegt Ellen trots.
Nobian is niet alleen de leider in Europa op het gebied van natriumzout, maar ook een groot voorbeeld voor de wereld dat laat zien dat duurzaamheid in de chemiesector mogelijk is.
De BouwApp in de chemiesector
Bij de BouwApp zijn we net zo trots als Ellen dat we een klein steentje bij kunnen dragen aan dit nobele streven. Ellen gebruikt het onder andere om omwonenden te laten zien dat zoutwinning anders is dan gaswinning en dat het juist kan bijdragen aan hun leven in plaats van dit te hinderen.
Ook al zijn omgevingscommunicatie en de opslag van waterstof twee afzonderlijke onderwerpen, voor Ellen hebben ze wel degelijk met elkaar te maken. Zij heeft toendertijd de BouwApp geïntroduceerd bij Nobian en daar zijn wij nog altijd heel erg blij mee.
Lees meer over Ellens werk als omgevingsmanager en haar gebruik van de BouwApp in ons eerste artikel over Ellen de Waard.