Michel Feller (Stedin) over participatie tijdens de energietransitie, grijs gietijzer en ANNA
Hoe leg je stakeholders uit dat werkzaamheden in het centrum en de bebouwde kom noodzakelijk zijn voor de energietransitie en dus de toekomst? Michel Feller, omgevingsmanager Den Haag voor Stedin, weet er alles van. “We moesten aan de President Kennedylaan werken aan een storing aan het middenspanningsnetwerk”, vertelt hij, “maar daar gaan dagelijks wel 35.000 verkeersbewegingen overheen.”
Het zijn dit soort uitdagingen die Michel energie geven. “Er ontstaat een mooi spel tussen de belangen van de omwonenden, maatschappelijke belangen en de belangen van Stedin zelf, en dat maakt het werk juist zo leuk”, zegt hij enthousiast. Maar hoe zorgen Michel en Stedin ervoor dat Den Haag ook meegaat in de energietransitie? Hoe zorgen ze ervoor dat omwonenden en bedrijven hier zo min mogelijk overlast van ondervinden en hoe draagt de BouwApp daarin bij? Dit is Michels verhaal.
Een achtergrond in de techniek
Dankzij zijn technische achtergrond, brengt Michel bij Stedin een waardevolle combinatie van kennis en vaardigheden aan tafel. Na het afronden van twee technische vooropleidingen, behaalde hij bij KLM zijn diploma Technische Bedrijfskunde. Het was zijn functie als teamleider in de telecom branche die de liefde voor omgevingsmanagement in hem heeft aangewakkerd.
Toen hij bij Stedin kwam werken als projectcoördinator, had hij al ervaring met vergunningen aanvragen, verkeersplannen opstellen en communicatie onderzoeken uitvoeren. Sinds 2022 mag hij zichzelf officieel omgevingsmanager noemen. Een functie waar hij trots op is.
“Het is heel leuk werk, ik ben een spin in het web”, zegt hij. Michel heeft dagelijks te maken met de uitdagingen die de energietransitie in Den Haag met zich meebrengen. “Nieuwe gebieden, ruimtelijke ordening, gebiedsinrichting, communicatie”, het zijn slechts enkele voorbeelden die hij zelf aandraagt en waar hij de gulden middenweg in moet vinden. “De maatschappelijke acceptatie van mijn projecten is mijn doel”, legt hij uit. En dat is precies waar hij elke ochtend het gele Stedin jasje voor aantrekt.
Stedin projecten in Den Haag
Stedin is een Nederlandse netbeheerder van elektriciteit en gas. Zij moeten er zorg voor dragen dat het netwerk in orde is, zodat energieleveranciers kwalitatieve diensten kunnen leveren. Door de energietransitie staat de stabiliteit en kwaliteit van het netwerk op het spel.
Om de grote toename aan stroom, de afname van gas en de verschuiving naar groene energie op te vangen, plaatst Stedin onder andere nieuwe hoofd- en verdeelstations en werken ze aan netonderhoud voor elektra en gas. Het is deze laatste groep waarin Michel werkzaam is.
Michel werkt in twee programma’s. Eén daarvan is de energietransitie, waarbij ze elke buurt in Den Haag apart aanpakken. “We kijken naar de staat van het netwerk, de plaatsing van nieuwe stations en de ontwikkelingen in een wijk. Wat is het verbruik? Wil de gemeente een warmtenet aanleggen? Hoeveel wordt er teruggeleverd?” Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die het uiteindelijke ontwerp bepalen.
Behalve deze projecten heeft Stedin zichzelf ook de taak gegeven om vóór 2030 al het ‘grijs gietijzer’ te verwijderen. Deze oudere gasleidingen zijn op lange termijn risicovol en moeten worden vervangen door kunststof.
Communiceren in een stedelijke omgeving
Stakeholder communicatie in een grote, belangrijke en historische stad als Den Haag is geen kleinigheid. Ook is het geen garantie dat je veel volgers op de BouwApp krijgt. Zo heeft Michel projecten gedaan op het Spui, hartje Den Haag dus, waar hij voornamelijk te maken had met een doelgroep van bedrijven. De rest zijn toeristen, bezoekers of voorbijgangers, dus veel interesse in de BouwApp krijg je er niet mee.
Daarbij heeft hij te maken met uitdagingen van een grote stad plus de energiebranche. “Het laagseizoen voor terrasjes is tegelijkertijd het stookseizoen”, bijvoorbeeld, en hij loopt ook tegen flink wat weerstand aan. “Mensen willen gehoord worden”, verklaart Michel, “dus zeg wat je doet en doe wat je zegt.” Daarvoor herinnert hij zichzelf regelmatig aan de afkorting ANNA: Altijd Nagaan, Nooit Aannemen. Hij verifieert altijd bij de stakeholders zodat “standpunten waar belangen achter zitten tijdig boven water worden gebracht.”
Aanpassen is ook een groot deel van zijn takenpakket. Bij het voorbeeld van de President Kennedylaan, moesten ze in het weekend uitrukken met 45 monteurs en 15 verkeersregelaars om al het werk tussen 9:00 en 18:00 uur af te kunnen ronden. Op zaterdag komen daar nog steeds 30.000 verkeersbewegingen doorheen, maar “aan het einde van de dag kon de laan weer open”, vertelt hij trots.
Michel en BouwApp
De BouwApp is voor Michel een belangrijk hulpmiddel voor het snel informeren van stakeholders. “Een brief duurt te lang”, legt hij uit en de BouwApp is daar volgens hem een uitstekende toevoeging op. ”Het geeft mensen ook een platform waarmee ze direct kunnen reageren, bijvoorbeeld om ons te laten dat een hek is omgewaaid.”
Hoe trekt Michel mensen naar de BouwApp? De QR-code wordt overal gecommuniceerd, zoals op het bouwdoek, op de aankondigingsbrief en tijdens bewonersavonden. “Een brief wordt snel weggegooid”, geeft Michel aan. “We hebben goede resultaten geboekt door de aankondiging van de BouwApp bij het project via een flyer te laten lopen.” Met kerst doen ze daar een kleurplaat achterop voor kinderen. “Een brief is noodzakelijk, maar een flyer levert meer downloads op.”
Het zijn Michel (namens Stedin), een andere omgevingsmanager of de aannemer die berichtjes plaatsen op de BouwApp. Hij vindt zelf dat ze dat minimaal één keer per week moeten doen, “met foto’s om de voortgang duidelijk te maken.“ Ze plaatsen van alles, van milestones tot interviews met monteurs en de huidige stand van zaken tot een uitleg van hoe een zuigwagen werkt.
Met de BouwApp maakt hij zichtbaar wat anders onzichtbaar zou zijn gebleven. Foto’s, overzichten en vergelijkingen laten zien dat er wel degelijk voortgang is. “Weerstand ontstaat als mensen in het ongewisse blijven”, geeft Michel aan. Hij gebruikt de BouwApp om tijdig te communiceren, frustratie en irritatie weg te nemen en dus weerstand laag te houden.
Omgevingsmanagement tijdens de energietransitie: de toekomst
Als ik Michel vraag naar de toekomst, ziet hij zichzelf het vak niet snel verlaten. “Omgevingsmanagement is een superleuk vak en je komt altijd een keer terug”, geeft hij aan. Dus doet hij naderhand altijd een afrondingsgesprek om te reflecteren. “Als je het de vorige keer niet goed hebt afgehandeld, dan sta je de volgende keer al 4-0 achter.”
Wat betreft de toekomst zou volgens Michel, stakeholder management, participatie, duurzaamheid en milieu-impact een steeds grotere rol spelen. Hierbij is de BouwApp naar zijn mening onmisbaar. “Het zou helpen als de BouwApp de ondergrondse infra zichtbaar kan maken met AR”, brainstormt hij, “of om te leren hoe het gaat in andere delen van het land en in het buitenland.” Dit is waardevol advies om mee aan de slag te gaan.